Zašto hripavac nije bezazlena bolest?

Zašto hripavac nije bezazlena bolest?

26-02-2024

Obično je ta duga i hladna zima razdoblje u godini gdje se javljaju brojne respiratorne bolesti. Uslijed boravka u zatvorenom prostoru, manje kretanja i pada imuniteta aktiviraju se brojne respiratorne bolesti.

Uvijek nas nekako uhvati nespremne kad nam je imunitet u padu, a organizam iscrpljen. Obična dehidracija organizma dovoljna je za povećanje osjetljivosti.

Hripavac je već dugo prisutan kao zarazna bolest, a u Hrvatskoj je primjetan rastući trend oboljelih, najveći u posljednjih 40 godina.

Što je hripavac?

Hripavac se naziva i magareći kašalj, a uzrokuje ga bakterija koju nazivamo Bordetella pertussis. Bakterija proizvodi toksine koji mogu nanijeti štetu stanicama dišnih puteva.

Prenosi se kapljičnim putem između dvije osobe koje se nalaze u neposrednoj blizini, kašljanjem i kihanjem najčešće.

Testiranje na hripavac vrši se PCR testom koji precizno dijagnosticira bolest.

Inkubacija

Inkubacija traje oko 10 dana, nekad manje nekad više, ovisno od osobe do osobe. 

Zatim, magareći kašalj kako se popularno naziva, razvija se u tri faze.

  • Kataralna faza - oboljela osoba je iznimno zarazna, a primjećuje se začepljen nos, povremeni kašalj (kod beba je manje prisutan), blago povišena temperatura i otežano disanje.
  • Paroksizmalna faza - primjetni su učestali napadaji kašlja, posebno noću. Može se javiti i povraćanje popraćeno s osjećajem slabosti. Hripanje koje se javlja u ovoj fazi uslijed dubokog i glasnog kašlja razlog je zbog kojeg se hripavac naziva “magareći kašalj”.
  • Rekonvalescentna faza - u ovoj fazi stvari idu prema boljem zdravstvenom stanju. Unutar tri tjedna, bolesnik bi trebao biti potpuno oporavljen, ali treba biti oprezan.

Hripavac - simptomi kod odraslih

 

sto-je-hripavac

Simptomi se u početku ne razlikuju od “obične prehlade”, tako zaražena osoba zapravo neznajući može vrlo brzo proširit bolest na druge.

Simptomi su tijekom faze inkubacije nevidljivi. No nakon toga javlja se blago povišena temperatura (do 38° C), kašalj, curenje nosa i kihanje.

Crvenilo očiju i nakupljen prozirni sekret u nosnoj šupljini te blagi napadaji kašlja bez povećane tjelesne temperature mogu biti znak da se radi o hripavcu.

Simptomi kod djece

Hripavac se vrlo brzo može proširiti i među djecom posebno u vrtićima i školama gdje se nalaze u većim grupama. Budući da bolest sporo napreduje, u početku ju je teško razlikovati od obične prehlade.

hripavac-simptomi-kod-djece

Bebe često nisu u stanju iskašljavati sekret koji se nakuplja što može biti veliki problem. Potrebna im je podrška od strane odraslih i roditelja. U slučaju većih komplikacija odmah zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

Kod novorođenčadi i male djece ova zarazna bolest može prijeći u teži oblik i imati smrtne posljedice. 

Ono što roditelji mogu učiniti je osigurati dovoljnu vlažnost zraka u zatvorenim prostorijama gdje borave djeca.

Hripavac - liječenje

Prepoznajte kad je vaše tijelo umorno i dozvolite si odmor i oporavak od užurbanog tempa života. 

Ako se ne liječi pravilno, hripavac može prouzročiti određena oštećenja na plućima i učestale upale bronhija. Posebno se odnosi na djecu, jer kod odraslih je manja šansa za štetne posljedice.

Cijepljenje protiv hripavca provodi se u mnogim zemljama, pri čemu se djeca cijepe po nekoliko puta. Međutim, iako je cjepivo učinkovito, njime se ne garantira dugoročni i trajni imunitet.

Kad su u pitanju trudnice i cijepljenje protiv hripavca za vrijeme trudnoće, tada je preporuka budućim majkama se prime cjepivo nakon 4. mjeseca trudnoće.

Budući da novorođenčad do 5. mjeseca života nije u mogućnosti primiti cjepivo. Tako će zaštititi novorođenče u prvim mjesecima života.

Ako je dijete cijepljeno protiv hripavca i primilo sve doze cjepiva, tada je zaštita aktivirana za sljedećih 4 do 5 godina. No najbolje se savjetovati sa svojim obiteljskim liječnikom, posebno ako dođe do reakcije na cjepivo.

Liječenje kod kuće

Oporavak od bolesti može biti dug i spor, a osim cijepljenja i antibiotika postoje i drugi načini s kojima možete smanjiti simptome hripavca.

Što možete odmah učiniti?

  • Povećati unos tekućine
  • Prozračivati prostorije
  • Koristiti ovlaživače i difuzore zraka s eteričnim uljima

Bilje kao što su rosika i majčina dušica pokazale su se učinkovite za smirivanje kašlja. Za jačanje imuniteta i smirivanje kašlja preporučujemo:

  • Homeolab Cough & Cold Relief - homeopatske pelete ublažavaju kašalj popraćen promuklošću, bronhitis, problem sa sluzi, grlobolju i vrućicu. Sadrže rosiku i korijen ipekaka.
  • Manuka med - sadrži metilglioksal (MGO) - organski spoj snažnog antibakterijskog djelovanja. Koristi se kod prehlade, sinusitisa, bronhijalne astme i za jačanje imuniteta. 

 

Hripavac je ozbiljna zarazna bolest, koja može dovesti do brojnih komplikacija posebno kod mladih i djece.

Osoba zaražena hripavcem ne bi trebala stupati u bliski kontakt s drugima. Pod tim se misli na kontakt “licem u lice” s nezaraženom osobom.

Prevencija je najbolja strategija za hripavac, no ako je kasno tada pokušajte primijeniti neke od savjeta kako bi olakšali liječenje i oporavak djeci i odraslima.