Atopijski dermatitis kod beba i djece

Atopijski dermatitis kod beba i djece

10-01-2024

Jeste li znali da je atopijski dermatitis najčešća dječja kožna bolest od koje pati više od 20% djece u visoko razvijenim zemljama i drugi najčešći razlog posjete dermatologu?

Drugi nazivi za atopijski dermatitis su atopijski ekcem i neurodermitis. Atopijski dermatitis kod beba i djece često je udružen s nekom od ostalih atopijskih bolesti poput alergijskog rinitisa, alergijske astme i alergije na hranu.

Osim na fizičko stanje novonastali kožni problemi mogu utjecati i na psihološko stanje pojedinca ali i osobe koja se brine o oboljelima (roditelji, njegovatelji). Što uzrokuje nastanak atopijskog dermatitisa?

Mogući uzroci za pojavu dermatitisa

Genetske predispozicije i povijest bolesti u obitelji navode se kao najčešći okidači za pojavu atopijskog dermatitisa kod beba i djece. U pravilu kožna bolest se javlja u prvih pet godina djetetova života.

Prema istraživanjima oko 20% beba i djece u svijetu zahvaćeno je ovom kožnom bolešću. Ako je u obitelji netko imao probleme s astmom ili alergijama na pelud veće su šanse da bi beba mogla patiti od atopijskog dermatitisa.

Ostali uzročnici:

  • Onečišćen zrak u gradovima
  • Alergeni (prašina, hrana, kućni ljubimci…)
  • Dim cigareta
  • Kemikalije (prašak za pranje, deterdženti…)
  • Češanje već oštećene kože

Kako prepoznati atopijski dermatitis?

Simptomi atopijskog dermatitisa

Očituje se ekcemom (crveni ljuskavi osip), suhoćom kože i svrbežom, koji je za mnoge najneugodniji simptom ove kronične upalne bolesti kože jer može značajno narušiti kvalitetu života uzrokujući nemiran san, promjene raspoloženja i ostalo.

Ostali simptomi:

  • Zadebljana koža
  • Krastice na koži
  • Crvenilo na koži

U nastavku možete pronaći savjete koji mogu biti učinkoviti pri liječenju i ublažavanju atopijskog dermatitisa kod beba i djece.

Liječenje atopijskog dermatitisa kod beba i djece

atopijski-dermatitis-kod-beba-liječenje-simptomi

Liječenje atopijskog dermatitisa kod beba i djece je kompleksno zbog prirode same bolesti koja je dugotrajna, uz izmjenjivanje perioda smirenja i pogoršanja. 

Uz prepoznavanje i izbjegavanje čimbenika koji pogoršavaju dermatitis, iznimno je bitna redovita i pravilna njega kože koja smanjuje učestalost i intenzitet razdoblja pogoršanja bolesti. Odnosno smanjuje potrebu za primjenom lokalnih kortikosteroida.

Ipak, kad do pogoršanja dođe, u dogovoru s liječnikom, primjenjuju se lokalni pripravci koji sadrže kortikosteroide. 

Uz pridržavanje uputa o liječenju, kortikosteroidi predstavljaju siguran i učinkovit oblik terapije. Vrlo brzo smiruju svrbež i crvenilo i popravljaju kvalitetu života oboljelih.

Njega kože 

Pravilna njega kože djece s atopijskim dermatitisom uključuje pridržavanje uputa o kupanju i primjeni emolijensa, masti i krema koje obnavljaju oštećenu kožnu barijeru, štite kožu i vraćaju ravnotežu njenom mikrobiomu.

 

kreme-za-atopijski-dermatitis

 

Kreme za atopijski dermatitis sprječavaju dehidraciju kože, smanjuju učestalost upale i smanjuju svrbež. Biovitalis Start paket protiv atopijskog dermatitisa sadrži emulziju, fluid i balzam, a mogu ga koristiti i odrasli.

Kupanje

  • Voda ne smije biti pretopla, a kupanje ili tuširanje ne bi trebalo trajati dulje od 5-10 minuta.
  • Za kupanje valja koristiti dermokozmetičke proizvode primjerene za kožu s atopijskim dermatitisom jer takvi proizvodi ne iritiraju i ne isušuju kožu te čuvaju fiziološki pH kože.
  • Nakon kupanja, kožu treba lagano potapkati ručnikom, umjesto brisanja i trljanja.

Nakon kupanja

Unutar 3 minute od kupanja na kožu obavezno treba nanijeti emolijens, mast ili kremu. Njihova uloga je da vlaže kožu, vraćaju potrebne lipide, sprječavaju gubitak vode iz kože i sprječavaju prolazak alergena kroz kožu.

Dokazano je da redovita primjena emolijensa (najmanje 2 puta dnevno) smanjuje potrebu za primjenom lokalnih kortikosteroida.

Na izloženim dijelovima tijela poput lica i ruku, te na pregibima, preporučuje se nanositi emolijens nekoliko puta tijekom dana.

Danas je na tržištu dostupan veliki broj proizvoda s formulacijama čija je sigurnost i učinkovitost potvrđena kliničkim ispitivanjima, a ljekarnik može pomoći u odabiru najprikladnijeg proizvoda s obzirom na njegovu namjenu, intenzitet simptoma i mjesto primjene na koži.

Vanjski podražaji

Djeca s atopijskim dermatitisom imaju izrazito osjetljivu kožu pa treba izbjegavati sve potencijalne iritanse i alergene.

  • Prednost treba dati pamučnoj odjeći, a izbjegavati vunenu i sintetičku odjeću.
  • Prilikom pranja odjeće treba izbjegavati deterdžente i omekšivače koji zbog dodatka parfema, mirisa, boja i konzervansa mogu iziritirati kožu.
  • U zimskim mjesecima simptomi se kod većine oboljelih pogoršavaju čemu dodatno doprinosi centralno grijanje koje isušuje kožu pa prostorije u kojima dijete boravi ne bi trebalo pretjerano zagrijavati, odnosno preporučuje se vlaženje zraka i redovito provjetravanje.
  • Čimbenici koji pogoršavaju dermatitis su i različiti alergeni, bilo oni iz okoline poput kućne prašine i grinja, peludi, dlaka kućnih ljubimaca i slično, ili pak alergeni iz hrane, pri čemu se samo kod djece s dokazanom alergijom na hranu iz prehrane trebaju isključiti određene namirnice na koje je dijete alergično.
  • Češanje pogoršava stanje kože, a kako bi se ublažilo oštećenje kože prilikom češanja, nokti bi trebali uvijek biti odrezani i glatki. Danas su na tržištu dostupni proizvodi u praktičnim pakiranjima koji se nanose lokalno i predstavljaju brzo rješenje za smanjenje svrbeža.

Dodaci prehrani kod atopijskog dermatitisa

Dodatno, rezultati recentnih studija govore u prilog učinkovitosti probiotika i prebiotika u prevenciji i kontroli simptoma atopijskog dermatitisa.

Naime, dokazano je da primjena probiotika smanjuje pojavnost atopijskog dermatitisa u djece s povišenim rizikom od razvoja istog. 

Također, primjena određenih probiotskih sojeva poput laktobacila i bifidobakterija može smanjiti ekcem i ubrzati oporavak barijerne funkcije kože.

Osim toga, preporučuje se i korištenje dodataka prehrani s omega 3 i omega 6 masnim kiselinama.

 

omega-3-atopijski-dermatitis

 

U sirupu Omega-3 junior sve je povezano s medom, sokom kruške i limuna, a odlična je okusa i potpuno bez mirisa. Sadrži vitamin A, B12, C, D i uzima se nakon jela.

Pozitivan učinak može imati i primjena crijevnih adsorbensa koji poput spužve iz organizma uklanjaju štetne tvari, patogene mikroorganizme i alergene.

 

novalac-za-bebe

 

Mliječni pripravak za dojenčad s rizikom od razvitka atopijskog dermatitisa koji se priprema u točno određenom omjeru s toplom vodom.

Potrebno je pridržavati se uputa a ako beba ima alergiju na kravlje mlijeko konzultirajte se sa svojim obiteljskim liječnikom.

A u slučaju da dijete ima alergiju na bjelančevine kravljeg mlijeka, preporučujemo Novalac Rice AR. Hrana je bez laktoze, bez glutena, bez bjelančevina životinjskoga podrijetla i bez soje. Priprema se u toploj vodi prema uputama.

novalac

 

Izbjegavanjem čimbenika koji pogoršavaju atopijski dermatitis kod beba i djece, pridržavanjem uputa o pravilnoj njezi kože i primjenom određenih dodataka prehrani, našim mališanima možemo pomoći u smanjenju simptoma bolesti i omogućiti im sretno i bezbrižno djetinjstvo bez suhoće kože i dosadnog svrbeža.